Hulpmiddelen ouderen
Ouderdom komt met gebreken wordt vaak gezegd. Helaas is dit inderdaad vaak het geval. Dat hoeft niet altijd ernstig te zijn maar kan ook alleen lastig zijn. Vaak neemt bijvoorbeeld de hoeveelheid kracht van de spieren af. Hierdoor kunnen dagelijkse bewegingen zoals opstaan, gaan zitten, lopen en langere tijd staan steeds lastiger worden. Naast de spierkracht, kan ook het evenwichtsgevoel wat afnemen. Hierdoor kan lang staan minder verstandig zijn. Een andere veel voorkomende klacht is een minder goed zicht en gehoor. 
 

Een gedeelte van deze klachten horen bij het ouder worden. Door gezond te leven en voldoende te bewegen, kunnen de klachten gedeeltelijk wat worden voorkomen of uitgesteld. Zijn de klachten wel ontstaan, dan kan met behulp van zorghulpmiddelen de hoeveelheid ongemak wat worden verminderd. Per ruimte wordt uitgelegd welke zorghulpmiddelen kunnen helpen. 

Badkamer

Tijdens het douchen wordt er relatief lang gestaan. Dit kan vermoeiend zijn waardoor het douchen minder leuk wordt. Een douchekruk of douchestoel kan in dat geval uitkomst brengen. De gebruiker kan hierdoor zitten tijdens het douchen. Hierdoor is minder inspanning nodig en is het douchen daardoor weer wat prettiger.

Een extra voordeel is dat de kans op vallen wordt verkleint. Een val wordt namelijk relatief vaak veroorzaakt door een gladde vloer of verlies van kracht in de benen.

Ook in de badkamer kan een wandbeugel handig zijn. Het gaan zitten en opstaan van de douchekruk of douchestoel kan hierdoor weer makkelijker worden.

Voorbeelden van dergelijke douchekrukken en douchestoelen zijn onder andere te vinden bij Monozorg.

Toilet

Opstaan en gaan zitten kan steeds lastiger worden door een afname van de spierkracht in de benen. Om te zorgen dat minder kracht nodig is, kan het toilet worden verhoogd met een toiletverhoger. Hierdoor hoeft de gebruiker minder diep te gaan zitten en weer opstaan. Een toiletverhoger kan eenvoudig op de toiletpot worden geklemd. Het toilet zal gemiddeld vervolgens 6 tot 15 centimeter worden verhoogd.

Een extra hulpmiddel voor in het toilet is een wandbeugel. Dankzij dit steunpunt kan de gebruiker ook de spierkracht in de armen gebruiken tijdens het opstaan en gaan zitten.

In en rond het huis

Door verlies van spierkracht kan een loophulpmiddel nodig zijn. Meestal gaat het daarbij om een rollator, loopkruk of wandelstok. Zeker wanneer een rollator wordt gebruikt, kan een drempel onhandig zijn. De drempel kan zorgen voor extra benodigde inspanning en extra kans op vallen. Om deze vormen van ongemak te verminderen, kan een drempelhulpen worden gebruikt. Dergelijke schuine hellingen zijn te koop in diverse soorten en maten. Verder zijn drempelhulpen zowel geschikt voor binnen als voor buiten.

Niet alleen wanneer een rollator wordt gebruikt, ook met bijvoorbeeld een fiets, scooter, motor, grasmaaien of karretje kan een drempelhulp handig zijn.