Normal_ouderen__ouderenzorg__mantelzorg__ggz

De schok van een verhuizing naar een verpleeghuis kan een flinke impact hebben op kwetsbare ouderen, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarom zouden ouderen die thuis zorg ontvangen langer leven dan ouderen in een verpleeghuis. Dit meldt het Parool. 

Ouderen die naar een verpleeghuis verhuizen, zijn uit hun vertrouwde omgeving gehaald en weg van hun partner. “De routine is dan weg. Al die dingen samen hebben een rechtstreeks effect op iemands levensjaren”, zegt gezondheidseconoom en medeauteur van het onderzoek Xander Koolman.

Sociale bubbel 

Thuiswonende ouderen hebben een grotere sociale bubbel, stelt hij. Zij gaan vaker de deur uit en hebben mantelzorgers en partners in de buurt die problemen eerder oppakken. Dat betekent overigens niet dat verpleeghuismedewerkers hun werk niet goed doen. De situatie is simpelweg anders.

De onderzoekers pleiten er niet per se voor dat iedereen zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen. Immers, ouderen met vergevorderde dementie kunnen een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen. Maar het zou volgens Koolman goed zijn als zorgorganisaties in de toekomst vaker thuiszorg kunnen aanbieden.

Door: Nationale Zorggids