Normal_politie1

De politie in Den Haag vraagt aandacht voor een nieuwe babbeltruc: de corona-babbeltruc. Twee ouderen zijn hiervan slachtoffer geworden. Een oplichter kwam langs de deur met een anti-coronaspray dat het virus zou weghouden uit huis. Een spray die helemaal niet bestaat. Hun pinpas bleek te zijn gestolen. Dit meldt Hart van Nederland. 

Een van de slachtoffers is een vrouw uit Rijswijk. Vlak nadat ze opmerkte dat haar pinpas weg was, blokkeerde haar dochter de pinpas bij de bank. “Maar dat betekent niet dat er geen schade is geleden. Dit soort babbeltrucs hebben een enorme impact op de slachtoffers”, zegt politiewoordvoerder Hilda Vijverberg. Ouderen voelen zich veilig in hun eigen huis en door zo’n babbeltruc raken ze het vertrouwen in hun medemens kwijt.

Nooit zomaar mensen binnenlaten 

Vijverberg adviseert mensen om nooit zomaar de deur te openen voor onbekenden. En deze zeker niet binnen te laten. Ook GGD’en of gemeenten komen nooit zonder eerst een afspraak te maken langs. Wie denkt een oplichter voor zijn of haar deur te hebben, kan altijd 112 bellen.

In het geval van de corona-babbeltruc ging het om een incident in Den Haag en Rijswijk. Hier is nog niemand voor opgepakt en ook is niet bekend of het om dezelfde persoon gaat of niet. Het signalement komt op één vlak wel overeen: in beide gevallen ging het om een vrouw.

Door: Nationale Zorggids