Normal_ouderen_ouderenzorg_mantelzorg

Nu het weer beter gaat met de economie komt ook een oud probleem weer terug: ondernemers kampen met een tekort aan medewerkers. Een van de belangrijkste oorzaken is de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van de Nederlander wordt steeds hoger en dat brengt verschillende problemen met zich mee. Daar moet de zorg zich op voorbereiden en dat kan door te kijken naar oplossingen als digitalisering. De inzet van technologie en digitale zorg bespaart tijd, maar neemt ook werk uit handen, zegt Anneke Augustinus, directeur programmamanagement van Vilans. Dit meldt ANP Expert Support. 

De Dialoognota Ouder Worden 2020-2040 die in februari werd gepubliceerd geeft inzicht in de problematiek die de komende jaren op Nederland af gaat komen. Er komen steeds meer ‘oudere’ ouderen bij van boven de 85 jaar, de dubbele vergrijzing.

“In Nederland zijn we gewend aan een hoge zorgstandaard voor ouderen, maar het antwoord op de vraag of we dit kunnen volhouden in de toekomst is eigenlijk nee. In de nota worden een aantal concrete en praktische oplossingen geboden. Er moeten bijvoorbeeld meer voor ouderen geschikte woningen komen. Want hoe beter de leefomgeving is, hoe langer ouderen zelfstandig kunnen wonen.”

Angst voor digitalisering 

In de ouderenzorg heerst al tijden een angst voor digitalisering, zegt Augustinus. Dat is opmerkelijk, zeker gezien het feit dat er al zoveel gebruik wordt gemaakt van technologie met bijvoorbeeld apps als stappen-en calorieëntellers. Een recent voorbeeld van een digitale oplossing in de ouderenzorg is serious gaming. Via een computerspel kan een mantelzorger leren over de aanpak van dagelijkse zorghandelingen zoals eten, aankleden en douchen.

“Met zulke innovaties maak je kennis veel breder toegankelijk en niet alleen voor zorgprofessionals. Het mooie aan serious gaming is dat dit gebeurt op een manier van communiceren die veel beter past bij de volgende generatie. Hiermee is alle relevante kennis voor iedereen toegankelijk en beschikbaar.”

Meer dan slechts een vraagstuk

De ouderenzorg is meer dan slechts een vraagstuk van de overheid, en zo moet het ook gezien worden, vindt Augustinus. "Want uiteindelijk gaat het ons allemaal aan, de maatschappij en alle generaties. Daarom moet een beroep gedaan worden op wat mensen zelf kunnen regelen. En hierbij moet verder gekeken worden dan het medische model, maar ook naar een verbetering in de kwaliteit van leven."

Door: Nationale Zorggids