Normal_oudere_rollator_ziekenhuis

In augustus en september leren kinderen in het Kindcentrum van Rijnstate de robot James kennen. Ook ouderen op de afdeling Geriatrie maken kennis met de robot die is uitgerust met allerlei apps en luisterboeken. De robot kan ook allerlei taken uitvoeren, zoals het begeleiden van ‘dwalende patiënten’ op de afdeling Geriatrie. Dit meldt Rijnstate. 

James kan deze patiënten bijvoorbeeld vragen hem terug te volgen naar de afdeling waar ze verblijven. Soms weet de robot ook wat de interesse van de patiënt is en dan kan hij die vragen om bijvoorbeeld samen televisie te kijken.

Kinderen en ouderen afleiden

Kinderen kan de humanoïde robot afleiden met bijvoorbeeld filmpjes en muziek, als zij bijvoorbeeld een vervelende medische handeling moeten ondergaan. Zo is vernevelen en inhaleren van medicijnen niet altijd fijn voor kinderen. “De robot zou kinderen hierbij op een speelse manier kunnen helpen en motiveren waardoor ze deze handeling mogelijk langer volhouden”, aldus Sigrid Bouma, hoofd zorgteam Kindergeneeskunde.

“Wij hebben nauw overleg met de afdelingen waar James gaat helpen en kunnen bij het programmeren voor maatwerk zorgen. Het aanbod voor kinderen is natuurlijk iets anders dan voor ouderen, hoewel er ook interessante overeenkomsten kunnen zijn voor enkele toepassingen”, zegt Jerry de Haan-Stolte, teamleider Facilitair Bedrijf. Zo is muziek (van vroeger) ook een goede afleiding voor ouderen en is voorlezen voor jong en oud een goede activiteit.

Door: Nationale Zorggids