Normal_ouderen_ouderenzorg_dementie

In de komende vijf jaar gaat de gemeente Arnhem samen met verschillende partners aan de slag voor een dementievriendelijke stad. Hiermee werken ze aan een Arnhem waarin mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen doen. En waarin inwoners de signalen van dementie eerder herkennen. Omdat het op 21 september Wereld Alzheimer Dag is, geeft de gemeente de hele maand extra aandacht aan dementie. Dit meldt gemeente Arnhem. 

 

Wethouder Roeland van der Zee: "Veel  Arnhemmers kennen wel iemand met dementie. Daarom werken we aan een stad waarin er steeds meer begrip is voor het feit dat mensen in onze omgeving met dementie te maken krijgen, in welke vorm of graad dan ook. En we werken aan een stad waarin inwoners en ondernemers dementie herkennen, zodat ze een helpende hand kunnen toesteken wanneer dat nodig is."

Persoonlijke verhalen rondom dementie

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Ook in Arnhem neemt dit aantal mensen toe. In september deelt de gemeente via verschillende kanalen persoonlijke verhalen van Arnhemmers die in hun omgeving met dementie te maken hebben gehad. 

Expositie AlzheimerFluisteren

Gedurende de hele maand september is er in het Stadhuis een expositie van fotograaf Cigdem Yuksel en Anne-Marth Hogewoning te zien. Voor dit project spraken zij mensen met dementie, hun zonen, dochters en kleinkinderen. Ze luisterden naar de verhalen en leerden mensen openstellen. Cigdem legde het proces vast met haar camera. Hieruit kwam de fotoserie AlzheimerFluisteren.

Training Samen Dementievriendelijk

De gemeente vindt het belangrijk dat haar inwoners weten hoe om te gaan met dementie. Daarom biedt het in samenwerking met Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken en Alzheimer Nederland de training 'Samen Dementievriendelijk' aan. Aanmelden kan via de website van Netwerk Dementie Arnhem en omstreken

Dementievriendelijke regio

Begin dit jaar tekende wethouder Roeland van der Zee het actieplan 'Arnhem, dementievriendelijke samenleving'. Samen met partners SWOA, MVT en Netwerk Dementie Arnhem en omstreken spreekt de gemeente hierin haar ambities uit voor een dementievriendelijke stad. Naast Arnhem hebben inmiddels ook gemeente Rheden en gemeente Lingewaard hun ambities uitgesproken. Als regio werken ze daarmee samen aan een dementievriendelijke samenleving. 

Door: Nationale Zorggids