Normal_alzheimer_nederland_wil_dat_hulp_van_mantelzorger_in_stemhokje_mag

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is een vernieuwd actieplan opgesteld, zodat de ruim 2 miljoen mensen die belemmeringen ervaren makkelijker kunnen stemmen. In het vernieuwde actieplan is onder andere extra aandacht voor duidelijke informatievoorziening en toegankelijke stemlokalen. Dat is een stapje vooruit, maar volgens Alzheimer Nederland ontbreekt een belangrijk punt. Mensen met dementie willen graag ook hulp van hun vertrouwde mantelzorger in het stemhokje. En dat is nu nog niet toegestaan. Dit meldt ANP Expert Support. 

Een (politieke) mening geven is voor mensen met dementie net zo belangrijk als voor ieder ander, zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. “Zolang zij zelf nog kunnen aangeven dat ze willen stemmen en ze en weten op wie, moet er alles aan gedaan worden om stemmen voor hen mogelijk te maken.”

Zonder belemmeringen stemmen

Ondersteuning van een vertrouwde begeleider in het stemhokje, een eenvoudiger stembiljet met grotere letters, minder namen en grotere partijlogo’s én een dementievriendelijk stemlokaal, maken dat ook mensen met dementie zonder belemmeringen kunnen stemmen. “Mensen met dementie moeten ook kunnen rekenen op begrip en hulp, ook in het stemlokaal”, aldus Meerveld.

Door: Nationale Zorggids