Normal_ouderen__ouderenzorg__mantelzorg__ggz

Het is verbazingwekkend hoe weinig lessen er geleerd zijn in deze coronapandemie, zegt specialist ouderengeneeskunde en SCEN-arts Amnon Weinberg. “Feilloos is aangetoond dat het huidige zorgsysteem al lang niet meer aansluit bij de behoeften van vooral ouderen en ook niet bij de behoeften van zorgprofessionals die met veel reddersethos doorgaan tot ze erbij neervallen.” Dit meldt ANP Expert Support.  

Steeds meer roeren de zorgprofessionals zich in de media en politiek, maar dat leidt niet tot een sterke landelijke sturing en ook niet tot versterking van domein overstijgende regionale regie en samenwerking, aldus Weinberg. “Dat laatste was nou net gebleken een cruciale factor te zijn om bestuurders van zorgorganisaties, GGD, gemeenten, zorgverzekeraars met zorgprofessionals bij elkaar te brengen met maar één missie: overleven en ook werken aan gemeenschappelijke weerbaarheid, wendbaarheid en werkbaarheid.”

Structurele preventie, veiligheid en eigen regie

"De reis van de oudere patiënt en de zorgprofessionals lopen parallel. Dat principe moet leidend zijn aan alle beleidstafels, in coronatijd en met het vizier op een duurzame ouderenzorg. Hoe creëer je een zorg- en werkomgeving dicht bij huis die naadloos aansluit bij de wederzijdse behoeften? Een goed voorbeeld van de optimaal georganiseerde patiëntreis staat in de zorgstandaard dementie beschreven; dit concept kan naadloos gebruikt worden voor alle kwetsbare ouderen. Preventie in de ouderenzorg is nog steeds een ondergeschoven kind, toch is dat de grote uitdaging voor het toegankelijk, betaalbaar en uitvoerbaar houden van de zorg", legt de specialist ouderengeneeskunde uit. 

"De signalen dat in een toenemend aantal regio’s de acute - lees ook de chronische - keten vastloopt kunnen niet genegeerd worden. ‘Het volk verloedert als het visioen vervaagt’, dus pak de regionale domein overstijgende samenwerking weer op en leer ook samen met andere regio’s. Structurele capaciteitstekorten lossen we nu niet op, maar gezamenlijk kan er wel efficiënter en effectiever met de beschikbare capaciteit en zorgprofessionals alsmede belemmerende regeldruk worden omgegaan. Samenwerking als de beste antistolling tegen corona."

Door: Nationale Zorggids