Normal_coronavaccin__coronavaccinatie__vaccineren__inenten

Bewoners van verpleeghuizen hebben sneller dan december hun boosterprik nodig, zeggen zorgbestuurders, branchevereniging ActiZ en SPOT. De laatst tijd neemt het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen in rap tempo toe. Op 510 locaties, 20 procent van het totaal aantal verpleeghuizen in Nederland, meldt besmette bewoners. Dit meldt NOS. 

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil kijken naar een eerdere start van de derde prikronde, maar weet nog niet of de organisatie hiervan mogelijk is. Niet alleen moeten bewoners dan een uitnodiging krijgen, maar ook is toestemming nodig, van hen óf familie. “Dat is nog los van het werkelijk toedienen van de vaccins en de levering ervan aan deze instellingen. Het is met name het proces wat eraan voorafgaat dat veel tijd vergt”, aldus de coronaminister.

En daar zijn de zorgbestuurders en andere experts niet blij, want het is geen nieuw nieuws dat boostervaccinatie nodig is. Verpleeghuisbewoners verliezen relatief snel hun immuniteit van de eerste twee vaccins en “dat betekent dat we voor de zomer al wisten dat we de die moesten geven”, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Wilco Achterberg.

Door: Nationale Zorggids