De helft van de 60-plussers wil minder snoepen in december

De helft van de 60-plussers wil minder snoepen in aanloop naar én tijdens de feestdagen. Dat blijkt uit een flitspeiling van de campagne Fit op jouw manier van het ministerie van Volksgezondheid. “Om fitter te worden, is minder snoepen een goed idee. Net als meer bewegen en tijd nemen voor ontspanning”, vertelt huisarts Tamara de Weijer. “Dat betekent trouwens niet dat je niets lekkers mag tussendoor.” Dit meldt Rijksoverheid. 

De helft van de 60-plussers gaat zijn best doen om december fitter door te komen. Toch vinden vier op de tien 60-plussers het lastig om ongezonde verleidingen te weerstaan, blijkt uit de flitspeiling. Ze kopen bijvoorbeeld regelmatig meer snoep en ongezonde snacks dan op hun boodschappenlijstje stond, zoals pepernoten en kerstkransjes.

“Heel begrijpelijk”, zegt huisarts Tamara de Weijer die een bekend voorstander van een gezonde leefstijl is. “Want het is een uitdaging om je niet te laten verleiden door al die lekkernijen die je in december tegenkomt. Mijn tip is om niet de hele maand te snoepen, maar dat te beperken tot de vier feestdagen. Dus Sinterklaas, Kerstmis en oud en nieuw. Dat zijn de dagen waarop je van al het lekkers kan genieten. Op de andere dagen doe je rustig aan.” En er zijn genoeg gezondere alternatieven voor pepernoten en kerstkransjes. De Weijer: “Een handje ongezouten noten is heerlijk én ook nog eens goed voor je hart en bloedvaten. Dat snoept veel lekkerder.”

5 tips om minder te snoepen in december

Wat je niet ziet, eet je niet, kies voor gezonde tussendoortjes, drink voldoende water, maak een boodschappenlijstje en doe pas na het eten boodschappen. Want naar de supermarkt gaan met honger, maakt de kans groot dat er boodschappen in het mandje verdwijnen die niet nodig zijn. Zoals chips en chocola. Doe daarom boodschappen na een maaltijd, om verleidingen in de supermarkt te weerstaan.

Meer weten?

Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden en je weerstand te verbeteren. Ontdek wat bij jou past op: www.fitopjouwmanier.nl.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Ministerie van Volksgezondheid