Evenveel coronasterfte onder ouderen ondanks vaccinatie

Hoewel de coronaklachten bij kwetsbare ouderen na vaccinatie milder zijn, is het sterftepercentage vergelijkbaar, concludeert Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en OMT-lid. Net als bij de eerste coronagolf ligt dat percentage op 22 procent. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Hertogh baseert zijn bevindingen op honderden dossiers van verpleeghuisbewoners. Net als voor de start van de vaccinatiecampagne sterft 22 procent van de kwetsbare ouderen aan het coronavirus.

Optelsom

Deze ouderen zijn nu langer ziek. Ook komen ze niet enkel door corona te overlijden. Veel ouderen overlijden aan combinatie van een zwak immuunsysteem, minderen eten en drinken en het coronavirus. 
Dat betekent niet dat vaccins niet effectief zijn. Over het algemeen werken die heel goed, alleen bij veel kwetsbare ouderen die al een zwak immuunsysteem hebben, bieden deze niet altijd genoeg bescherming.

Booster

Hertogh weet niet of het sterftecijfer door de boostervaccinaties enorm zal dalen. Hij vermoedt dat de coronasterfte onder ouderen wel iets af zal nemen, maar hoe lang dat gaat duren, is nog niet bekend.  

Door: Nationale Zorggids