Lhbti-belangenbehartiging na 75 nog steeds nodig

COC Nederland, de belangenorganisatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse (lhbti) personen, viert diens 75ste verjaardag. Als verjaardagscadeau hoopt het COC op actie in de Tweede Kamer om de rechten van lhbti-personen te verankeren in de Grondwet. Dit benadrukt de noodzaak van belangenbehartiging op dit onderwerp 75 jaar na oprichting van het COC. Dat meldt ANP Expert Support.

De recentste publicatie LHBTI Feiten & Cijfers (2021) maakt duidelijk dat ook in Nederland nog hard moet worden gewerkt aan de emancipatie en acceptatie van lhbti-personen, aldus Simon Timmerman van Movisie. Wel zijn er in de afgelopen jaren ook belangrijke stappen vooruit gezet. Onder andere als we kijken naar wetgeving en beleid, zoals het einde van de strafbaarheid van homoseksualiteit in 1971. Maar ook het verbod van discriminatie op grond van homoseksualiteit in 1994, de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2001, verplichte lhbti-voorlichting op scholen in 2012 en het verbod op trans- en intersekse discriminatie in 2019. Aan al deze zaken het heeft COC een ontzettende belangrijke bijdrage geleverd.

Jubileum

Een felicitatie met dit bijzondere jubileum is zeker op zijn plaats als je kijkt wat in die afgelopen 75 jaar is bereikt. Maar het COC en inmiddels ook andere Nederlandse lhbti-organisaties zullen scherp en strijdbaar moeten blijven, want er is nog veel werk te doen.

Door: Nationale Zorggids