Robot Valentijn helpt mee in Haags zorgcentrum voor demente ouderen

In woonzorgcentrum Rivierenbuurt in Den Haag neemt robot Valentijn het personeel een deel van de werkzaamheden uit handen. De robot is echter een toevoeging, geen vervanging, verzekert bestuurster Greetje de Grooth de Telegraaf.

De robot is geprogrammeerd om ouderen te vermaken. In zijn ‘brein’ zijn enkele zogeheten conversatieschema’s opgenomen waardoor hij op veelvoorkomende vragen en opmerkingen kan reageren. Deze robots kunnen echter ook geprogrammeerd worden om andere taken uit te voeren, bijvoorbeeld het rondbrengen van beddengoed. 

Cloud

De meeste informatie is opgeslagen in de cloud. De robot kan daardoor op afstand door experts van de TU Delft geprogrammeerd worden. Ook familieleden hebben toegang tot deze cloud. Zij kunnen liedjes en familiefoto’s hieraan toevoegen. Robot Valentijn heeft namelijk een scherm op zijn buik. Als de bewoners daarop klikken, kunnen ze foto’s bekijken of muziek luisteren.

Proef

Woonzorgcentrum Rivierenbuurt bekijkt nu of het gebruik van robot Valentijn uitkomst biedt in de ouderzorg. De voorspelling is dat veel meer zorginstellingen vanwege het personeelstekort in de zorg robots gaan gebruiken.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong