Senioren vaker bang voor hackers dan voor gezondheidsproblemen

In de top tien van meest voorkomende angsten onder senioren, staat gehackt worden op één. Dat blijkt uit het Grote Angstonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Vier op de tien senioren vrezen om slachtoffer te worden van hackende criminelen en daarmee overtreft deze angst het krijgen van gezondheidsproblemen en de angst voor dementie, de nummers twee en drie. Ouderen vrezen ook voor verkeersongelukken, woninginbraak en eenzaamheid. Dit meldt KBO-PCOB. 

90 procent van alle senioren heeft wel eens angst. Vrouwen iets vaker dan mannen. En senioren met gezondheidsklachten (95 procent) zijn vaker bang dan gezonde senioren (82 procent). Opvallend is dat de meeste angsten van senioren pas in de laatste jaren zijn ontstaan. Vooral de angsten die met internetcriminaliteit te maken hebben, zoals hacken en de angst om op de verkeerde link te klikken zijn van recente aard. In meer dan de helft van deze gevallen zijn deze cyberangsten er in de afgelopen drie jaar bijgekomen.

Ook gezondheid gerelateerde angsten ontwikkelen zich doorgaans pas op latere leeftijd. Dit geldt vooral voor de angst om niet meer zelfstandig te kunnen wonen.

Omgaan met angst

Uit het onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat senioren zich doorgaans niet of nauwelijks beperken in hun doen en laten door hun angsten. Meer dan de helft ervaart geen beperkingen. Toch heeft angst wel een mentale uitwerking bij twee op de drie senioren. Dit uit zich vooral in bezorgdheid, piekeren en spanningen hebben. Om hier mee om te gaan helpt volgens de meeste senioren maar één ding, en dat is praten. Driekwart van de senioren lucht zijn hart bij de partner, vrienden of kinderen om de angstgevoelens te verminderen. Professionele hulp om angsten aan te pakken, wordt nauwelijks ingeschakeld.

Maand van Senioren en Veiligheid

Om extra aandacht te vragen voor veilig internetten en cybercriminaliteit, is de maand april uitgeroepen tot de Maand van Senioren en Veiligheid. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat KBO-PCOB aan de slag om senioren bewust te laten worden van de digitale trucs die criminelen gebruiken en geven we tips om hier niet in te trappen.

Door: Nationale Zorggids