Normal_griepvaccin_van_dit_griepseizoen_lijkt_beter_te_werken_dan_verwacht

Het griepvaccin voor het huidige griepseizoen lijkt beter te werken dan verwacht. Door een waargenomen mismatch van circulerende griepvirussen met de virussen in het griepvaccin hielden onderzoekers van de Europese samenwerking I-MOVE eerder rekening met een beperktere effectiviteit. Dit meldt het RIVM, dat samen met Nivel aan het onderzoek meewerkte. 

Voorlopige gegevens laten zien dat de effectiviteit van het huidige griepvaccin voor 36 procent beschermt tegen een infectie met griepvirus type A. Voor het A(H3N2)-subtype, dat in de huidige griepepidemie het meeste voorkomt, is de effectiviteit 35 procent.

Genetische code griepvirus

De genetische code van het griepvirus verandert doorlopend. Hierdoor kan een eiwit op de buitenkant van het virus veranderen waardoor dit niet helemaal overeenkomt met het virus in het toegediende vaccin: dat is een mismatch. Dit betekent echter niet dat het vaccin helemaal niet meer beschermt. De effectiviteit komt nu dus neer op 36 procent, vergelijkbaar met de effectiviteit van de afgelopen 10 griepepidemieën. Eerder vermoeden de onderzoekers dat dit wel eens lager kon zijn door een mismatch. Dat de effectiviteit hoger is dan eerder verwacht is positief.

WHO adviseert

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert elk jaar tegen welke influenza-virusstammen het best gevaccineerd kan worden. Die inschatting vindt altijd in februari plaats voor het griepseizoen dat in het najaar op het Noordelijk halfrond plaatsvindt. Soms is er sprake van een mismatch en komt het vaccin minder goed overeen met de virussen die in het griepseizoen voorkomen.

Elk jaar zorgt influenza voor veel ziekenhuisopnames, ernstige complicaties en overlijdens in Nederland. Om die reden krijgt iedereen vanaf 60 jaar elk jaar een griepprik aangeboden. Ook mensen met een chronische medische ziekte, zoals longziekten of hartproblemen krijgen de griepprik aangeboden. Het griepvaccin dat in Nederland wordt gegeven beschermt tegen vier verschillende typen van het griepvirus.

Door: Nationale Zorggids