Blinde en slechtziende bewoners Het Schild in onzekerheid door faillissement

Het woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden in Wolfheze dat al sinds 1912 bestaat, is donderdag officieel failliet verklaard door de rechtbank. Meer dan 100 jaar bood Het Schild zorg aan blinde en slechtziende ouderen. Dit meldt de Gelderlander. 

De instelling heeft 120 appartementen ter beschikking voor cliënten. In ongeveer de helft van de appartementen wonen blinden en slechtzienden die weinig ondersteuning nodig hebben. Bewoners met indicatie wonen in de andere helft van de appartementen en hebben intensieve(re) zorg nodig.

Verscherpt toezicht

Al sinds 2014 gaat het financieel niet goed met het woonzorgcentrum. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had zorgen, waardoor Het Schild in 2019 en 2020 onder verscherp toezicht kwam te staan. Nog niet heel lang geleden is dat toezicht opgeheven, toen de inspectie verbeteringen zag in de kwaliteit van de zorg.

Minder nieuwe bewoners

Omdat de instelling minder bewoners had dan het verwachtte, werd er uiteindelijk meer geld uitgegeven dan dat er binnenkwam. Dat er minder bewoners zijn, heeft deels te maken met technologische innovaties die het voor blinden en slechtzienden mogelijk maakt om langer zelfstandig te functioneren in de samenleving. Bovendien verhuizen blinde ouderen vaker naar een verpleeghuis dan naar een gespecialiseerd woonzorgcentrum.

Doorstart

Het plan is om de bewoners in het centrum te laten wonen, zodat ze niet hoeven te verhuizen. Hoe dat mogelijk gemaakt wordt, moet Het Schild uitzoeken met de curator. Of er een doorstart gemaakt kan worden, weet de directie nog niet. Er zijn al flink wat gesprekken geweest met drie zorgorganisaties, maar met geen van hen was het een match.