Eerste robot geassisteerde knieprotheses geplaatst in Medische Kliniek Velsen

De eerste patiënten met slijtage van hun knie zijn gisteren in Medisch Kliniek Velsen succesvol geopereerd met behulp van de modernste robot (CORI) gestuurde technologie. “Robotchirurgie maakt het mogelijk om een knieprothese met behulp van een robot zeer nauwkeurig te plaatsen. Als kliniek willen wij vernieuwend en innovatief zijn om onze patiënten de beste en modernste zorg te bieden”, aldus dr. Aernout Zuiderbaan, orthopedisch chirurg. “Wij zijn dan ook trots om deze technologie als eerste in Nederland en Europa te kunnen aanbieden”. Dat meldt ANP Expert Support.

Slijtage(artrose) van de knie is een groeiend probleem in de Westerse wereld. Artrose zorgt voor dagelijkse pijn en verminderde beweeglijkheid van de knie. Een hele of halve knieprothese kan de oplossing zijn voor ernstige artroseklachten als medicatie of fysiotherapie niet meer helpen. De nauwkeurigheid waarmee een knieprothese wordt geplaatst is een zeer belangrijke factor voor een succesvol resultaat. Tot op heden is 10-15% van de patiënten helaas niet tevreden met de knieprothese wat mogelijk terug te voeren is op imperfecte plaatsing van de prothese. Met behulp van de robot geassisteerde knieoperaties willen wij in de toekomst de resultaten verbeteren.

Robotchirurgie

Hoe werkt robotchirurgie bij het plaatsen van een knieprothese? De patiënt komt met klachten van slijtage van de knie bij de orthopedisch chirurg en met aanvullend onderzoek wordt bepaald of hij of zij in aanmerking komt voor een knieprothese. Met de zogenoemde CORI robot zijn de orthopedisch chirurgen in staat een knieprothese tot op een halve graad nauwkeurig te plaatsen. De robot is als het ware een GPS-navigatie systeem die de orthopedisch chirurg assisteert tijdens de operatie. De robot geeft feedback aan het operatieteam over hoe exact het bot te zagen en de knieprothese te plaatsen. Hoe nauwkeuriger een knieprothese geplaatst wordt hoe beter het eindresultaat. Recente wetenschappelijke studies laten zien dat met robot geassisteerde knieoperaties de nauwkeurigheid van de plaatsing van de knieprothese vele malen beter is.

Door: Nationale Zorggids