Staatscommissie gaat gevolgen vergrijzing en migratie tot 2050 onderzoeken

Een staatscommissie gaat onderzoeken wat de komende drie decennia de maatschappelijke gevolgen zijn van migratie en vergrijzing. Er zal gekeken worden naar de consequenties van de demografische ontwikkeling voor de stedelijke ontwikkeling tot arbeidsmarkt en zorg, aldus minister Karien van Gennip (Sociale Zaken).

"Het kabinet wil meer zicht krijgen op de mogelijke scenario’s tot 2050. De vraag is daarbij wat de gevolgen zijn voor de samenleving, hoe de regering hier met beleid op kan inspelen en welke effecten dat heeft", aldus de bewindsvrouw. De commissie gaat na de zomer aan de slag en moet haar rapport eind volgend jaar opleveren. Wie de commissie gaat leiden is nog niet bekend.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwachten dat de komende jaren de bevolking blijft groeien, meldden zij woensdag. Het aantal inwoners van grote gemeenten zal blijven groeien, terwijl vooral in het noorden en oosten gemeenten zullen krimpen. Hier neemt de vergrijzing sterker toe.

Door: ANP