Week 28: vertrouwen ongevaccineerden, centaurusvariant & Tante Co

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer hervormingen in de jeugdhulp, de centaurusvariant van het coronavirus en Tante Co in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: hervorming gesloten jeugdhulp: nul plaatsingen en kleinschalige woonplekken

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid kwam maandag met een plan voor drastische hervormingen in de gesloten jeugdhulp. De huidige, grootschalige locaties zullen transformeren in kleinschalige, open plekken die midden in de samenleving gelegen zijn. Meer over de hervormingsplannen lees je hier.

Dinsdag: grootste toename van aantal apenpokkengevallen

Het apenpokkenvirus is bij 503 mensen in Nederland vastgesteld. Dat zijn er 101 meer dan bij de vorige update, afgelopen donderdag. Het is de grootste toename sinds het virus in mei in Nederland opdook. Nog steeds vinden de meeste besmettingen onder een bepaalde doelgroep plaats er zijn ook bronnen te herleiden.

Woensdag: vertrouwen ongevaccineerden in instanties al laag vóór start corona

Mensen die zich niet hebben laten vaccineren tegen corona, hadden voor het begin van de vaccinatiecampagne significant minder vertrouwen in overheidsinstanties dan mensen die zich wel lieten vaccineren. Maar ongevaccineerden en ongevaccineerden die nog twijfelen, hebben zeker niet allemaal dezelfde gedachten en opinies over corona en vaccinaties. Lees hier meer over het onderzoek.

Donderdag: wat is de centaurusvariant van het coronavirus en wat weten we erover?

Woensdag 13 juli werd de centaurusvariant van het coronavirus in Nederland aangetroffen in een monster uit de regio Noordoost-Gelderland dat werd afgenomen op 26 juni. De variant dook eerder al op in onder meer de VS, Duitsland, India en Australië. Maar hoe gevaarlijk en besmettelijk is deze variant en wat weten we verder over de centaurusvariant?

Vrijdag: ontmoet Tante Co: een digitale zorginnovatie die ouderen en stem moet geven

Als zorginstelling wil je weten wat er leeft onder je cliënten. Waar maak je ze blij mee? Wat zouden ze graag anders zien? Kortom: Waar hebben ze behoefte aan? Tante Co is een manier om daarachter te komen. Het interactieve scherm op wielen schotelt bewoners van zorginstellingen allerlei leuke meerkeuzevragen voor. Tante Co is al op bijna honderd locaties in Nederland te vinden en won meerdere prijzen. We vroegen bedenker Rogier Croes het succes te verklaren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky