Dit is dé nieuwe vorm van dagbesteding: De BeleefTV

Mensen met een beperking en ouderen met dementie hebben tijdens hun dagbesteding fysieke en mentale uitdagingen nodig. Een interactieve vorm van dagbesteding is De BeleefTV: een activiteitentafel waarop ze stimulerende spelletjes kunnen spelen en kunnen luisteren naar muziek. De educatieve oefeningen brengen bewoners van zorginstellingen met elkaar in verbinding. Geïnteresseerde zorginstellingen kunnen voor aanschaf altijd een proefweek aanvragen.

Wat is dagbesteding?

Dagbesteding bestaat uit activiteiten overdag met een groep mensen, onder begeleiding van professionals. Mensen met een beperking of ouderen met een lichte of milde vorm van dementie ontmoeten zo andere mensen en hebben een zinvolle besteding van hun dag. Het is iets waar ze voldoening uit halen en van groeien.

Dagbesteding met de BeleefTV

Dagbesteding in een activiteitencentrum bestaat onder meer uit creatief bezig zijn, sporten, toneelspelen of bijvoorbeeld kaarsen maken. Onder dagbesteding valt soms ook boodschappen doen, leren omgaan met geld en reizen met het ov. Met De BeleefTV is er een belangrijke vorm van dagbesteding bij gekomen, die niet alleen zinvol maar ook nog eens leuk is. Er staat traditionele (Nederlandse) muziek op, mooie historische foto’s en video’s en mensen kunnen er puzzels op spelen en zelfs op kleuren.

Autonomie

De BeleefTV zorgt voor prikkeling van de hersenen door de verschillende uitdagende spelletjes die cliënten spelen. Uit onderzoek blijkt dat cliënten tijdens het gebruik ervan regelmatig hardop lachen, glimlachen, positief verrast worden en een trotse houding aannemen. Ze ervaren autonomie door de keuzes en acties die ze kunnen maken en uitvoeren tijdens het spelen van de spelletjes. Onderzoek door InHolland in 2019 laat ook zien dat De BeleefTV een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van ouderen in een verpleeghuis.

Rolstoelvriendelijk

Doordat zorginstellingen de software naar eigen wens kunnen samenstellen, sluit De BeleefTV altijd aan op de beoogde doelgroep. Daarnaast is de trolley van de interactieve activiteitentafel zo aangepast dat het geschikt is voor rolstoelgebruikers. De BeleefTV is ook zo gemaakt dat het mobiel is en door het hele gebouw gereden kan worden. En de stand van het scherm en de hoogte van de tafel kunnen worden aangepast worden naar ieders behoefte en activiteit.

Gratis proefweek

Wil je weten of de BeleefTV een goede vorm van dagbesteding is voor jouw doelgroep? Vraag dan een gratis proefweek aan. Er wordt dan gezocht naar een geschikte datum om de activiteitentafel te testen. Voorafgaand aan de proefweek krijgen medewerkers een korte demonstratie, waarbij alle punten van De BeleefTV aan bod komen. Daarna kunnen cliënten en patiënten een week lang alle mogelijkheden van de activiteitentafel ervaren door spelletjes te spelen, te luisteren naar muziek en herinneringen op te halen. Na de proefweek wordt De BeleefTV gewoon weer opgehaald.

Wil je een gratis proefweek aanvragen? Dat kan via de website van De BeleefTV.

Door: Nationale Zorggids