Kwetsbare ouderen die thuis wonen krijgen in de zomer met moeite zorg

Thuiswonende ouderen in Brabant krijgen tijdens de zomermaanden te weinig zorg, zegt KBO-Brabant die hierover tal van klachten heeft binnengekregen. De organisatie zegt veel leed achter de voordeur te zien. Dit meldt Omroep Brabant. 

Zo zijn er klachten binnengekomen over een vies toilet dat al drie weken niet is schoongemaakt en nog schrijnender geval waarbij weken is gezocht naar een medewerker die kan zorgen voor een ongeneeslijk zieke oudere. Volgens KBO-Brabant is het deze zomer “echt kommer en kwel”. Het gevolg van de personeelstekorten is dat mantelzorgers nog harder moeten werken, waardoor overbelasting nog meer dreigt.

Ongecontracteerde zorgverlener 

Cliëntondersteuners die met de ouderenbond werken zoeken naar oplossingen om zorg voor thuiswonende ouderen te kunnen regelen, maar ook zij het steeds lastiger worden. Soms duurt het weken voordat er een zorgverlener wordt gevonden, ook als het om een terminaal zieke patiënt gaat. Regelmatig worden er dan thuiszorgorganisaties ingeroepen die geen contract hebben met de zorgverzekeraar, waardoor de zorg niet volledig vergoed wordt. Ouderen moeten dan deels zelf voor hun zorg betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky