82-jarige man met dementie vrijgesproken voor moord op vrouw

Een man met dementie die zijn vrouw doodde, wordt hier niet verantwoordelijk voor gehouden. Hij is volledig ontoerekeningsvatbaar, oordeelde de rechtbank deze week. Dit meldt RTL Nieuws. 

Er zijn volgens de rechtbank, het Openbaar Ministerie (OM) en de raadsman niet genoeg aanknopingspunten gevonden om ontegenzeggelijk te kunnen bewijzen dat er sprake was van moord met voorbedachten rade.Daarom wordt de 82-jarige man, mede op verzoek van het OM, vrijgesproken.

Koevoet

Eind 2021 ontstond er ruzie tussen de dementerende en zijn vrouw, omdat hij al enige tijd geloofde dat zij was vreemdgegaan. Hij begon haar te wurgen en sloeg haar met een koevoet op het hoofd. Ambulancepersoneel kon ter plekke niets meer voor haar doen.

Alzheimer en paranoïde waanstoornis

De man werd naar het Pieter Baan Centrum gestuurd waar deskundigen alzheimer bij hem vaststelden, in combinatie met een paranoïde waanstoornis. Zijn empathisch vermogen is hierdoor aangetast. De portemonnee van de man bevatte allerlei briefjes met daarop zijn eigen naam en persoonsgegevens, maar ook namen van familie en hun geboortedata.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky