Normal_vb_formaat

Jongeren krijgen nu en in de toekomst te maken met mensen met dementie. Dat kan in hun privéleven zijn, maar ook bij een bijbaan of stage. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat jongeren weinig weten over dementie en ze weten ook niet zo goed hoe ze met mensen met dementie moeten omgaan. Wel willen ze dat graag leren. Met het jongerenprogramma van Samen dementievriendelijk leren jongeren op het mbo hoe ze dementie kunnen herkennen en hoe ze hiermee om moeten gaan. Dat meldt Medicalfacts.

Op dit moment zijn er 290.000 mensen met dementie en dat aantal wordt alleen maar groter. Uit onderzoek onder 555 jongeren blijkt dat ze regelmatig in contact komen met mensen met dementie. De helft van de jongeren heeft iemand met dementie in de familie (gehad) en een kwart doet iets met iemand met dementie. 55 procent van die jongeren zegt niets te weten over dementie en 40 procent weet hoe ze ermee om moeten gaan. Wel zegt 87 procent meer te willen weten over dementie en 85 procent van de jongeren wil zelf beter leren omgaan met dementerenden.

Jongerenprogramma Samen Dementievriendelijk

Dinsdag is dan ook in Utrecht, op het ROC Midden Nederland, het startschot gegeven voor het jongerenprogramma van Samen dementievriendelijk. Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport is daarbij aanwezig. “Mensen met dementie wonen de langste tijd van hun ziekte thuis en zijn onderdeel van de samenleving. Voldoende kennis over dementie is dus belangrijk zodat we het kunnen herkennen en hulp kunnen bieden in de supermarkt of in de buurt. Jonge mensen worden nu opgeleid tot beroepskrachten die straks, op welke manier dan ook, te maken kunnen krijgen met dementie”, aldus minister Helder.

Door: NationaleZorggids / Femke van Arendonk