Sommige ouderen slaan de warme maaltijd over vanwege de hoge prijzen

1 op de 10 ouderen met een laag inkomen slaat weleens een warme maaltijd over om geld te besparen. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum in samenwerking met ANBO. Veel ondervraagden maken zich zorgen over de stijgende voedselprijzen, met name ouderen met een laag inkomen. Een beperkt budget staat gezond(er) eten soms in de weg. Dat meldt ANBO.

In totaal hebben 2.057 Nederlanders van 65 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Ruim driekwart geeft aan zich (enige) zorgen te maken over de stijgende prijzen van levensmiddelen. Onder de respondenten met een laag inkomen zijn de zorgen het grootst. Van hen maakt 83 procent zich (enige) zorgen, tegenover 59 procent van de groep met een hoog inkomen. 

Moeilijk om gezond eten te betalen

Het blijft niet bij alleen zorgen. In de supermarkt is het voor sommige ouderen ook niet vanzelfsprekend gezond eten te kunnen kopen. Bijna 1 op de 3 ondervraagden met een laag inkomen geeft aan dat het met hun budget moeilijk is om gezond eten te betalen. Van deze groep zou 18 procent wel gezond(er) willen eten, maar lukt dat niet vanwege een beperkt budget.

En het gaat nog verder: 1 op de 10 senioren met een laag inkomen geeft aan af en toe een warme maaltijd over te slaan om geld te besparen. ANBO-directeur Anneke Sipkens vindt het schokkend dat er een groep is die weleens een warme maaltijd overslaat. “Ook als je ouder wordt, is het belangrijk dat je genoeg gezonde voedingsmiddelen binnenkrijgt, zoals je dagelijkse portie groente. Want daarmee kun je allerlei ellende voorkomen, zoals hart- en vaatziekten of kanker. En we willen toch allemaal zo lang mogelijk gezond blijven?”

Goedkoper en gezonder voedselaanbod

Goed eten helpt om fit ouder te worden en om naast ziekte ook ondervoeding te voorkomen. Hoewel veel ouderen hun eetpatroon redelijk gezond vinden, geeft toch meer dan de helft aan iets te willen veranderen. Vooral meer water drinken,  minder calorieën eten en minder snoepen en snacken worden vaak genoemd.

Volgens de ondervraagden zijn er verschillende manieren die kunnen helpen om gezonder te eten. Een goedkoper voedselaanbod voor gezonde producten en een gezonder voedselaanbod in winkels worden het meest genoemd. “Uit onderzoek blijkt: hoe groter het gezonde voedselaanbod is, hoe makkelijker je daarvoor kiest”, zegt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum.

Ook de prijs van het voedselaanbod heeft invloed. Liesbeth Velema: “Het Voedingscentrum ziet het liefst verlaging van de btw op álle producten binnen de Schijf van Vijf, niet alleen op groente en fruit zoals het kabinet nu van plan is”. Vooral senioren met een laag inkomen geven aan dat een goedkoper aanbod van gezonde producten kan helpen gezonder te eten. Daarnaast zegt van deze groep bijna 1 op 5 dat het hebben van meer geld hen hierbij zou helpen.

Door: Nationale Zorggids