Normal_jurisdiction-g21fcad62d_1280

Bewoners van seniorenflat Arcadia in Zwolle hebben een kettingslot op hun deur omdat ze bang zijn voor 68-jarige medebewoner met een familie uit het criminele circuit. De man veroorzaakt rook- en stankoverlast en hij en zijn familie bedelen. Een zorgmedewerker loopt rond met een ijzeren staaf. Dit meldt de Stentor.

Zorgaanbieder Driezorg heeft de 2,5 jaar al veel klachten ontvangen over de man die sinds 2020 in een appartement in Arcadia woont. De klachten gaan over bedreiging en intimidatie, schelden en schreeuwen, rook- en stankoverlast en over het plaatsen van huisraad op de gang en het balkon. Bewoners hebben overdag en ’s nachts last van de man. Inmiddels is de situatie zo geëscaleerd dat veel bewoners uit voorzorg in hun appartement blijven. Ze vrezen ervoor met hem in de lift te moeten staan.

Criminele familie

Een kettingslot moet voor een extra veiligheidsgevoel zorgen bij de bewoners. Zorgmedewerkers dragen zelfbeschermingsmateriaal en moeten zelfs omrijden naar huis omdat ze bang zijn dat de criminele familie van de man hen zal opwachten en achtervolgen. De familie wordt volgens zorgaanbieder Driezorg agressief als er bij hen een melding binnenkomt over het gedrag van de bewoner.

Kort geding

Inmiddels heeft Driezorg via een kort geding het vertrek van de 68-jarige man geëist. Ook is er een locatieverbod opgelegd aan familieleden. Helaas gaat de overlast gewoon door en blijven deze leden van de familie de man bezoeken. Uit de rechtszaak is gebleken dat de man een verstandelijke beperking heeft, maar wel zelfstandig eten kan maken en kan douchen.  "We zien geen andere oplossing dan ontruiming. Andere bewoners overwegen om te verhuizen, medewerkers zitten tegen een burn-out aan”, aldus Driezorg. Over twee weken volgt de uitspraak.

Door: Nationale Zorggids