Normal_thuiszorg__ouderenzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geeft Zusters Verzorgen Thuis (ZVT) een aanwijzing. De Haagse aanbieder van thuiszorg voldoet niet aan de normen voor goede en veilige zorg. Binnen 2 maanden moet ZVT voldoen aan de aanwijzing. Dit meldt IGJ.

Op 23 september bracht de inspectie een onaangekondigd bezoek aan Zusters Verzorgen Thuis (ZVT). De inspectie bezocht in 2019 al een andere zorgorganisatie van dezelfde bestuurder. Die organisatie voldeed niet aan de normen en stopte de zorgverlening. De inspectie constateerde echter dat de bestuurder wel weer zorg ging verlenen, maar dan vanuit ZVT. Daarom besloot de inspectie ZVT te bezoeken.

Zorg schiet tekort

Ook bij ZVT schiet de zorg tekort, ziet de IGJ. De bestuurder heeft geen beeld wie de cliënten zijn. Daarnaast neemt de bestuurder niet de verantwoordelijkheid voor het aansturen van de zorgonderneming.

De inspectie draagt ZVT in de aanwijzing op dat zij voor de cliënten een actueel en compleet cliëntdossier hebben. Ook moeten de cliënten erop kunnen rekenen dat de wijkverpleegkundige de juiste indicatie stelt. Zorgverleners moeten de zorg goed afstemmen. En moeten de zorgverleners bevoegd en bekwaam zijn voor de zorg die zij geven. Daarnaast moet het voor de cliënten duidelijk zijn van welke zorgaanbieder zij zorg krijgen. Dat staat onder meer in de aanwijzing.

Geen vertrouwen

Er is geen vertrouwen dat ZVT zonder ingrijpen van de inspectie gaat voldoen aan de normen. Daarom geeft het ZVT een aanwijzing. ZVT moet zo snel mogelijk, maar op zijn laatst 6 februari voldoen aan de aanwijzing. De inspectie volgt dit nauwgezet.

Door: Nationale Zorggids