Normal_zorgpersoneel__zorgverlener__salaris

De loonstijging van 10 procent die is afgesproken voor zorgpersoneel in de umc’s, zorgt ervoor dat bijna alle universitaire medische centra volgend jaar een negatief resultaat hebben. Maastricht UMC verwacht 12 miljoen euro te moeten betalen voor de extra loonkosten en de prognose bij het Amsterdam UMC is een kostenpost van 49 miljoen euro. Dit heeft de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) becijferd. Gezamenlijk moeten de zeven umc’s 400 miljoen euro bijleggen voor de 10 procent loonstijging. Dit meldt Skipr. 

De enige universitaire ziekenhuizen die volgend jaar met een positief resultaat zullen eindigen zijn het Erasmus MC in Rotterdam en het Maastricht UMC. UMC Utrecht verwacht een negatief resultaat van 18 miljoen euro en het Radboudumc in Nijmegen staat eind 2023 waarschijnlijk op min 9,5 miljoen. Het Groningse UMCG sluit volgend jaar iets hoger af met een negatief resultaat van 8 miljoen euro.

Amsterdam UMC

Het Amsterdam UMC lijkt er het slechtst vanaf te komen. In 2021 had het ziekenhuis een positief resultaat van 20,8 miljoen euro, maar vanwege de personeelskosten van 1,9 miljard euro stijgen de kosten met 49 miljoen euro, waardoor het resultaat op min 28 miljoen euro komt te staan.

Volgens de NFU zijn bij de cao-onderhandelingen de uiterste randen opgezocht van wat financieel verantwoord is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky