Normal_elder-holding-walking-cane-2021-08-26-15-43-13-utc__1_

De gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta hebben hun contracten met zorgboerderij Oldenbosch in Holwierde opgezegd. Dit betekent dat de zorginstelling geen dagopvang meer mag bieden aan volwassenen en ouderen. Ook moet beschermd wonen voor kwetsbare jongeren worden stopgezet. Tekortkomingen die er sinds enige tijd spelen zijn nog steeds niet opgelost. Dit meldt RTV Noord. 

Medewerkers en voormalig medewerkers van Zorgboerderij Oldenbosch zouden zich onveilig voelen door camera’s die de eigenaren op het terrein hadden geplaatst. Ook maakten ze afgelopen zomer melding van seksuele intimidatie. Een rapport van de GGD bevestigt de tekortkomingen van de zorginstelling, met name bij woonzorggroep locatie Hoofdweg in Holwierde. In deze woonzorggroep verbleven negen volwassenen met dementie. De camera’s zorgden voor veel onrust, medewerkers bezaten niet de juiste diploma’s en vrijwilligers konden geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen. Een van de eigenaren had ook geen diploma of VOG en bemoeide zich desondanks met de zorg.

Cliëntenstop

Voor de zomervakantie stelde de gemeente Eemsdelta al een cliëntenstop in, toen er signalen binnenkwamen over problemen bij Oldenbosch. De GGD deed hierna onderzoek en de resultaten hiervan gaven aanleiding verlening van de cliëntenstop met drie maanden. Op welgeteld zestien punten schoot de zorgboerderij tekort. Omdat sindsdien slechts drie punten zijn opgelost, zegde de gemeente de samenwerking op.

Tijdsgebrek 

Volgens de directie van de zorgboerderij zijn veel tekortkomingen niet opgelost door gebrek aan tijd. Ook zou de cliëntenstop hen hebben tegengewerkt bij het toetsen van de andere voorwaarden voor goede zorg. “Aangezien wij de afgelopen periode geen nieuwe cliënten hebben mogen ontvangen, is het niet mogelijk geweest om te toetsen of wij dit op juiste wijze in de praktijk brengen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky