Normal_medical-concept-with-doctor-stethoscope-and-heart-2021-08-31-15-59-20-utc-min__1_

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het vertrouwen in de zorg, donororganen, corona, vet tegen allergieën, oversterfte in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: landelijke regie om om- en afbouw gesloten jeugdhulp

Met het uitvoeringsplan voor de om- en afbouw van de gesloten jeugdhulp zet staatssecretaris Van Ooijen (VWS) in op landelijke regie voor kwetsbare jongeren die bescherming en veiligheid nodig hebben. In 2025 moet de gesloten jeugdhulp volledig kleinschalig werken en de beweging maken naar nul gesloten plaatsingen in 2030.

Dinsdag: Aurora Borealis in Wedde moet alle zorg stoppen

Aurora Borealis in Wedde (gemeente Westerwolde) moet de zorg aan al zijn cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking stoppen, voor zover dat niet al is gebeurd. De kwaliteit en de veiligheid van de zorg vertoonden ernstige tekortkomingen. Er was sprake van lichamelijke en geestelijke mishandeling van de cliënten.

Woensdag: ‘Veel mensen realiseren zich niet hoe schadelijk koken op gas kan zijn’

We moeten van het gas af. Die boodschap is bij velen van ons wel bekend. Maar in de media gaat het vooral over milieuoverwegingen. De gezondheidsrisico’s van koken op gas blijven onderbelicht, stelt Piet Jacobs van TNO, expert op het gebied van luchtkwaliteit in huis. Een tijdje geleden kwam het bericht naar buiten dat tienduizenden kinderen mogelijk astmasymptomen hebben door koken op gas. Kloppen die cijfers? En wat kunnen we daartegen doen? We spreken Piet Jacobs en Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Donderdag: ziekenhuizen oneens over kinderhartchirurgie, Kuipers aan zet

De academische ziekenhuizen kunnen het niet eens worden over een gezamenlijk advies over de concentratie van kinderhartchirurgie. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) had ze om een advies gevraagd, maar de ziekenhuizen zeggen dat ze geen goed zicht hebben "op de daadwerkelijke effecten op de overige zorg".

Vrijdag: klimaatdoelstelling sector langdurige zorg niet haalbaar

De klimaatdoelstellingen voor de verduurzaming van gebouwen binnen de sector langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, zijn niet haalbaar. Dat concludeert ABN AMRO na onderzoek. Waarom ze niet haalbaar zijn, lees je hier.

Door: Nationale Zorggids