80 procent van de pensioenfondsen presteert ondermaats

Het pensioen van verloskundigen, kappers, bakkers en medewerkers van apotheken en supermarkten staat onder druk. Ruim 80 procent van de Nederlandse pensioenfondsen heeft de afgelopen vijftien jaar ondermaats gepresteerd. Dat meldt ANP Expert Support.

Daardoor kan de hoogte van het pensioen van miljoenen deelnemers in gevaar komen. Het verschil in het behaalde rendement dat nodig is voor indexaties tussen de best presterende en de slechtst presterende fondsen is ruim 60 procent. De fondsen van medisch specialisten, winkelmedewerkers en bouwvakkers en bedrijven als Chemours, ABN Amro, IBM, Philips en KPN presteerden de afgelopen vijftien jaar bovengemiddeld. Pensioenfondsen van bedrijven als Randstad, Rabobank, Atos Origin en Van Lanschot presteerden juist het slechtst van alle ondernemingspensioenfondsen.

Overrendement

Dat blijkt uit de Pensioenfonds Ranglijst die het bedrijf OverRendement aan de hand van de resultaten over de afgelopen vijftien jaar heeft samengesteld. Die ranglijst geeft inzicht in de prestaties van alle pensioenfondsen in Nederland, waarbij de nadruk ligt op het behaalde overrendement. Grof gezegd is dat het verschil tussen het behaalde rendement op risicovolle beleggingen in aandelen en het rendement op veilige beleggingen in Nederlandse staatsobligaties. Pensioenfondsen hebben dit overrendement nodig om pensioenen in de toekomst te kunnen verhogen of de koopkracht ervan te behouden.

Door: Nationale Zorggids