Normal_flasher-gcb3358fc3_1920

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Enerzijds natuurlijk heel fijn, want zo blijft de zelfredzaamheid behouden en hebben ouderen niet het gevoel dat ze hun oude leven verliezen. Anderzijds kan het soms een onveilig gevoel geven, voor de oudere zelf of als kind, partner of andere naaste. Personenalarmering kan uitkomst bieden, maar hoe werkt zo’n alarmknop voor ouderen en wanneer is het verstandig om dit in huis te halen?

Ouderen die zelfstandig wonen heb niet altijd familie, vrienden of andere naasten in de buurt. En senioren hebben een hoger risico op vallen en kunnen kampen met dementie. Dan is het fijn om te weten dat er altijd iemand in de buurt is, al dan niet via een alarmknop.

Hoe werkt een alarmknop voor ouderen?

Een alarmknop voor ouderen kan om de nek gehangen worden of is er in de vorm van een alarm horloge ouderen. In beide gevallen is de belangrijkste functie de alarmknop, waarmee de oudere met een druk op de knop naar het opgegeven SOS-nummer belt. Dat kan de zorgcentrale of meldkamer zijn, maar ook een partner, kind of mantelzorger. Een oudere die op de alarmknop drukt, komt dus meteen in gesprek met de gewenste hulpverlener.

Een SOS button, ofwel alarmknop, draagt een oudere om zijn of haar nek. Het apparaat heeft een grote SOS-knop in het midden, is eenvoudig in gebruik en waterdicht. De alarmknop voor ouderen wordt ingeschakeld door deze drie seconden in te drukken. Ook praten gebeurt via de button.

Een alarm horloge voor ouderen heeft een alarmknopje aan de zijkant die drie seconden ingedrukt dient te worden. Het voordeel van een horloge is dat hij naast effectief, ook functioneel is. Horloges vallen ook minder op, wat fijn kan zijn voor ouderen die liever niet aan de wereld laten zien dat ze een alarmknop nodig hebben.

Vergoeding personenalarmering via zorgverzekering

Afhankelijk van de situatie van de oudere krijgt hij of zij een vergoeding voor personenalarmering. Zijn er bijvoorbeeld medische redenen, dan kan een zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoeden. Soms is hiervoor wel een verwijzing van een huisarts of verpleegkundige nodig. Abonnementskosten voor de meldkamer worden overigens niet vergoed. Sommige draagbare alarmknoppen hebben echter geen abonnement maar een prepaid optie, zoals de alarmknop ouderen van LifeWatcher.

Prepaid alarmknop voor ouderen

De alarmknop en het alarm horloge voor ouderen van Lifewatcher zijn te gebruiken met een simkaart. Dankzij de simkaart kunnen beide apparaten naast alarmeren ook bellen. De producten hebben maandelijkse vaste kosten, maar ouderen die voor de prepaid-horloge kiezen worden deze kosten niet automatisch afgeschreven. Zij bepalen zelf wanneer het beltegoed wordt opgewaardeerd.