Normal_close-up-of-hands-2021-08-27-11-05-10-utc-min__1_

Uit berekeningen van het Instituut voor Publieke Economie schrijft journalist Lynn Berger in de Correspondent dat de economische omvang van onbetaalde zorgtaken zo’n 215 miljard euro per jaar bevat. Hierbij gaat het om zorg voor huishoudelijke taken, zorg voor kinderen én mantelzorg. Dit meldt Movisie.

In 2021 berekende MantelzorgNL al dat de maatschappelijke waarde van mantelzorg alleen al op zo’n 22 miljard uitkomt. De berekeningen van het Instituut voor Publieke Economie zetten dit bedrag nu op 30 miljard. Het uitdrukken van onbetaald werk in geld maakt mantelzorg zichtbaar, zegt Roos Scherpenzeel van Movisie. Het zet in perspectief wat de zorgkosten zouden zijn als mantelzorgers niet zouden zorgen voor hun naaste(n).

Vergrijzing

Nederland telt ongeveer 5 miljoen mantelzorgers. Dit zijn alle mensen die zorgen voor een familielid, grootouder of andere naaste. Het aantal mantelzorgers zal in de toekomst stijgen, vanwege de vergrijzing van de samenleving en beleid dat zich richt op langer zelfstandig wonen.

De verwachting is dat Nederland beweegt van een samenleving met ongeveer vijf mantelzorgers per zorgvrager naar drie mantelzorgers per zorgvrager. “Er komt dus meer druk op mantelzorgers en meer mensen zullen mantelzorg moeten gaan verlenen. Dat maakt dat we nu al weten dat de financiële waarde van mantelzorg alleen nog maar zullen stijgen”, aldus Scherpenzeel.

Door: Nationale Zorggids