1,6 miljard van extra geld voor ouderenzorg is volgens CPB wegbezuinigd

Het Centraal Planbureau (CPB) is tijdens onderzoek naar kabinetsmaatregelen voor de ouderenzorg gestuit op bezuinigingen die niet in het regeerakkoord staan. Van de 2,7 miljard euro extra die naar de ouderenzorg zou gaan, is 1,6 miljard euro geleidelijk wegbezuinigd. Dat is 60 procent van het extra budget. Dit meldt Trouw. 

Ongeveer een miljard euro is sinds de aankondiging van het extra geld voor de ouderenzorg in 2017 gegaan naar efficiencykortingen. Verpleeg- en verzorgingshuizen zouden efficiënter moeten gaan werken, maar volgens het CPB is het onwaarschijnlijk dat de ouderenzorg dat nog kan.

Groeiende wachtlijsten

Gevolg van de lagere investering in de ouderenzorg is dat er nu minder zorg beschikbaar is dan in 2017 werd beloofd en dat er minder zorgmedewerkers zijn dan werd beoogd. Brancheorganisatie ActiZ stelt echter dat er flink is geïnvesteerd in de kwaliteit van de verpleeg- en verzorgingshuizen én heeft de sector meer personeel kunnen aantrekken. Toch groeien de wachtlijsten voor de verpleeghuizen harden dan dat de personeelsbestanden van zorginstellingen groeien.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky