Expertisecentrum Euthanasie ontving vorig jaar 4.159 euthanasieverzoeken

Het aantal zorgverleners dat vorig jaar een consult aanvroeg bij het Expertisecentrum Euthanasie is gestegen. Net als het aantal zorgvragen. Daar kwamen er in 2022 13,5 procent meer van binnen dan in 2021. Dit meldt Expertisecentrum Euthanasie. 

Consulenten euthanasie hielpen in 2022 485 keer. Dat is 23 procent meer dan het jaar ervoor. Tegelijkertijd kwamen er 4.159 verzoeken tot euthanasie binnen, waarvan 1.240 werden ingewilligd. Dat is 11 procent meer dan in 2021. Toen werden er van de 3.689 verzoeken 1.117 toegekend. Meer dan de helft van de verzoeken waren afkomstig van ouderen van 70+. 60 procent was vrouw.

Psychisch lijden

Minder mensen met psychisch lijden dienden vorig jaar een euthanasieverzoek in. Wel steeg het aantal mensen met multiple sclerose (MS), ALS of de ziekte van Parkinson dat euthanasie wilde. Van het totaal aantal hulpvragen in 2022, was 19 procent van mensen met psychisch lijden. Van de 781 hulpvragen van mensen met psychisch lijden, werd 90 keer euthanasie verleend.

“Het is voor hulpvragers teleurstellend dat zij hun euthanasiewens niet met de eigen psychiater of huisarts kunnen bespreken. We zien dat het werkveld in beweging is en er langzaam maar zeker beleid ontwikkeld wordt op het gebied van euthanasie in de ggz-instellingen. Dat gaat alleen niet snel genoeg voor patiënten”, zegt directeur Sonja Kersten van het Expertisecentrum Euthanasie. Het centrum blijft op zoek naar psychiaters die zich voor de organisatie willen inzetten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky