Normal_pexels-gustavo-fring-3985170__1_

Het kabinet heeft de vaccinatiecampagne tegen gordelroos voor mensen boven de 60 tegengehouden wegens gebrek aan geld. De campagne was al positief ontvangen door de Gezondheidsraad en artsen: "Met een vaccin kan tienduizenden mensen leed worden bespaard." Dit meldt RTL Nieuws.

Gordelroos wordt veroorzaak door het waterpokkenvirus, die mensen waarschijnlijk eerder op hebben gelopen in hun jeugd. Het is een infectie die jeukerige huiduitslag geeft, die prikt en een brandende of stekende pijn geeft. Vooral mensen boven de 60 jaar hebben hier last van, en houden soms zelfs een langdurige zenuwpijn over aan de infectie.

Vaccinatie is belangrijk

Op jaarbasis gaan 88.000 patiënten, vooral vrouwen, naar de dokter vanwege gordelroos. Op basis daarvan begon de Gezondheidsraad in 2019 al met het advies om iedereen vanaf 60 jaar te vaccineren tegen gordelroos. Met dit veilig en werkend vaccin zou ongeveer 90 procent van de infecties voorkomen worden. In 2020 kwam er dus ook een Kamermotie om deze campagne zo snel mogelijk uit te voeren.

Toch annuleert staatsecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) de campagne vanwege het gebrek aan geld. "En gordelroosvaccinatie is een kostbare extra investering, met bedragen van 80 tot 200 miljoen euro per jaar in de eerste jaren en 40 miljoen per jaar structureel daarna."

Van Ooijen zegt: "Ik sta voor de keuze die we hebben gemaakt en tegelijkertijd baal ik ervan." Hij zegt dat hij zich wel blijft inzetten de komende jaren.

Teleurstelling

Jolanda Hoefnagel, arts infectieziektebestrijding en voorzitter van de Vaccinatiewerkgroep, zegt dat ze de beslissing niet zag aankomen. "Vier jaar geleden adviseerde de Gezondheidsraad om alle 60-plussers te vaccineren tegen gordelroos. Eerder dit jaar was ook de staatssecretaris positief over de vaccinatiecampagne. We waren dus in de veronderstelling dat het eraan zou komen."

De arts is zeer teleurgesteld, omdat de vaccinatie veel mensen had kunnen helpen. "Met een vaccinatie kan veel mensen leed worden bespaard. Gordelroos kan gepaard gaan met zenuwpijn die bij sommige mensen maandenlang aanhoudt. Het zijn pijnklachten die niet zo makkelijk te behandelen zijn en daarom kan het een grote impact op je leven hebben."

Om zelf de vaccinatie te betalen kan voor velen een drempel vormen. De twee prikken kosten samen namelijk rond de 350 euro.

Door: Nationale Zorggids