Normal_pexels-thirdman-5922094__1_

Het eerste vaccin tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) heeft een positief advies gekregen voor volwassenen vanaf 60 jaar. Het gaat om het vaccin Arexvy van fabrikant GlaxoSmithKline (GSK). Het advies komt van het beoordelingscomité CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité. Dit meldt CBG MEB.

Het RS-virus komt veel voor en geeft meestal milde, verkoudheidsachtige klachten. De meeste mensen herstellen binnen één tot twee weken, maar bij mensen met een verzwakt afweersysteem kan de RS-virusinfectie ernstiger verlopen en ziekte veroorzaken in de onderste luchtwegen. Denk aan ouderen en mensen met een long- of hartaandoening.

Werkzamheid zeer hoog

Het beoordelingscomité heeft haar advies gebaseerd op gegevens uit een onderzoek onder 25.000 volwassenen in 17 landen. Uit dit onderzoek blijkt dat het vaccin bij 83 procent van de mensen bescherming biedt tegen een RS-virusinfectie. Deze bescherming blijft hoog voor minimaal zes maanden. Op dit moment is de studie nog bezig om extra gegevens te verzamelen over onder andere of een extra dosis van het vaccin nodig is voor de verschillende seizoenen.
 
Het vaccin krijgt op basis van deze gegevens een positief advies. De voordelen van het vaccin zijn dus groter dan de risico’s. Dit betekent dat, wanneer de Europese Commissie dit advies overneemt, het vaccin binnen de Europese Unie gebruikt mag worden voor volwassenen ouder dan 60 jaar.

Milde bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en pijn op de prikplek. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na een paar dagen.

Werking

Arexvy is een zogenoemd geadjuveerd recombinant eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het eiwit van het RS-virus, die in het laboratorium zijn gemaakt. In het vaccin zit een ‘adjuvans’. Dat is een hulpstof die zorgt dat de afweerreactie op de prik sterker wordt.
 
Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen aanmaken. Komt het lichaam later in aanraking met het RS-virus, dan wordt het virus herkend. Het afweersysteem maakt de kans kleiner dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.
 
Door: Nationale Zorggids