Normal_pexels-mark-stebnicki-2889442__1_

Fruit en groentes in Nederland worden bij de productie beschermd met bestrijdingsmiddelen. Hierdoor kunnen onkruid, schimmels of insecten de oogst niet aantasten. Terwijl niet alle bestrijdingsmiddelen gifstoffen bevatten, wekt het wel de vraag of het effect heeft op het ontstaan van dementie. Tot nu toe zijn de resultaten van onderzoeken bij grote groep mensen nog niet doorslaggevend geweest. Wel kan de inname van bestrijdingsmiddelen beperkt worden met de tips uit dit artikel. Dit meldt Alzheimer Nederland.

Wetenschappers zijn al een tijd de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en dementie aan het bestuderen. Uit onderzoek blijkt dat terwijl sommige stoffen bijdragen aan dementie bij proefdieren, heeft ander onderzoek dit nog niet uitgewezen bij mensen. Dit komt mogelijk door het feit dat sommige stoffen pas giftig zijn bij bepaalde doses. Daarbij wordt een stof pas giftig gelabeld als een kleine dosis al gevaarlijk is. Anders zouden zelfs keukenzout en water gevaarlijk zijn als deze te veel en te snel ingenomen worden.

Bestrijdingsmiddelen en dementie

In 2020 was er ook onderzoek verricht naar de vraag of mensen die vaker in contact komen met deze middelen vaker dementie krijgen dan mensen die dat niet hebben, wat helaas niet beantwoord kon worden. Ook zijn er studies geweest naar mensen die met deze middelen werken, waarbij de resultaten afwisselend waren.

Andere ziekten

Ook wordt de relatie tussen bestrijdingsmiddelen met kanker, longziekten en de ziekte van Parkinson bekeken. Hierbij hebben wetenschappers al geconcludeerd dat de kleine dosis waaraan omwonenden en consumenten worden blootgesteld, het effect op Parkinson verwatert. Maar ook voor dieren en het milieu zijn deze middelen slecht.

Bestrijding

Het is al een tijd bekend dat bestrijdingsmiddelen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen neemt al jaren af door de wetgeving, waarbij er ook meer aandacht is voor stoffen die het risico op Parkinson en Alzheimer vergroten. Deze worden dan verboden door de Europese Unie.

Wat kun je zelf doen?

Terwijl het negatieve effect van bestrijdingsmiddelen niet doorslaggevend is aangetoond, is het beperken van deze stoffen in je omgeving geen slecht idee.

Als je in de omgeving woont van een landbouwbedrijf, doe dan je schoenen uit bij binnenkomst; was groenten, kruiden, fruit uit eigen tuin en was je handen voor het eten.

Sluit tijdens en kort na de bespuiting van een aangrenzend perceel de ramen en blijf niet langere tijd in de tuin.

Als consument kun je het gebruik van biologisch geteeld voedsel stimuleren door biologisch groenten en fruit te eten. Voor je eigen gezondheid is dit niet nodig, maar je stimuleert daarmee wel een vermindering van het gebruik van deze stoffen.

Denk als consument niet alleen aan voedsel. Juist voor de teelt van bloemen en planten worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Wanneer je werkt met bestrijdingsmiddelen, volg dan altijd de veiligheidsmaatregelen op. Kies, wanneer mogelijk, voor alternatieve manieren van bestrijding.  En gebruik geen bestrijdingsmiddelen wanneer de wind richting omwonenden waait.

Door: Nationale Zorggids