Corporaties weten niet hoe verpleegzorgplekken eruit moeten komen te zien

De komende jaren stagneert het aantal nieuwe verpleeghuisplekken, maar de plannen voor de verpleegzorgplek als alternatief lopen achter op schema. Platform Pointer ontdekte dit na rondgang bij 12 woningbouwcorporaties. De bouw van 20.000 van deze plekken is deels voor rekening van deze corporaties en 20.000 voor vastgoedinvesteerders. Dit meldt Pointer. 

Verpleegzorgwoningen kenmerken zich door (financiële) scheiding van wonen en zorg. De woningbouwcorporatie of zorginvesteerder vraagt de huur, terwijl de zorgorganisatie de zorgkosten factureert. Vooral bij corporaties zijn er op dit moment veel onduidelijkheden over de realisatie van de verpleegzorgplekken. Ze weten niet wat ze moeten bouwen en hoe het eruit moet komen te zien. De overheid zou de regie moeten voeren, maar doet dat niet.

Verpleegzorgwoningen zijn duurder

Volgens Cees van Boven  van Woonzorg Nederland moeten er met spoed plekken voor ouderen bijkomen. Maar naast de onduidelijkheid over wat er gebouwd moet worden, spelen ook de kosten een rol in het probleem. Verpleegzorgplekken kosten namelijk 20.000 euro meer dan reguliere corporatiewoningen, bijvoorbeeld door goede toegankelijkheid, aangepaste badkamers en brandcardliften. Er ligt hier geld voor bij de overheid, maar daar kunnen corporaties nog geen gebruik van maken. Daarnaast moeten er ook nog eens locaties worden vastgesteld waar gebouwd kan worden.

Subsidieregeling open

Volgens minister Conny Helder voor Langdurige Zorg komen hier deze zomer kaders voor. De subsidieregeling gaat binnenkort ook open, waar corporaties dan hun aanvraag voor kunnen doen. Helder belooft ook bij alle regio’s aan te kloppen om hun knelpunten te verzamelen. “En dan kijk ik natuurlijk ook of wij kunnen helpen om te zorgen dat het wel voortgaat.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky