Dit is waarom deze zorgorganisaties een kort geding aanspannen

Ouderenzorg- en gehandicaptenzorginstellingen maken zich grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen. Combineer dit met een forse salarisverhoging voor zorgmedewerkers en de weggevallen coronasteun, en er is sprake van een nijpende situatie in de nabije toekomst. Dit meldt NU.nl.

Het budget voor cliënten in de ouderenzorg is straks 1,2 procent lager en ook voor gebouwen ligt de vergoeding van zorgkantoren onder de kostprijs. Stichting Samen Zorgen uit Heteren verwacht hierdoor in 2024 6 tot 8 procent minder geld. Dat is een korting van ruim 1 miljoen euro op een begroting van 14 miljoen.

En dan heeft de zorginstelling het nog niet gehad over de hoge energieprijzen, voedingskosten en het toenemende aantal ouderen dat zorg nodig heeft. De zorginstelling uit Heteren zoekt naar mogelijkheden om te bezuinigen, maar veel opties zijn er niet. Daarom spant de organisatie samen met 249 andere ouderen- en gehandicaptenorganisaties een kort geding aan tegen zes zorgkantoren.

Coronacompensatie

Ook gehandicaptenorganisatie Dichterbij voor mensen met een verstandelijke beperking heeft zich aangesloten bij het kort geding. Een duidelijk beeld van de gevolgen van de stapeling van kosten heeft het nog niet, maar verwacht een flink tekort, met name door het wegvallen van de coronacompensatie. Vorig jaar kon het verlies daardoor worden beperkt tot 1,6 miljoen euro. Zonder steun was dat 12 miljoen euro verlies geweest.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky