Dochter van man met dementie maakt zich zorgen over verlenging rijbewijs

De dochters en vrouw van een 81-jarige man met alzheimer vinden het onverantwoord dat zijn rijbewijs is verlengd. Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) komt het regelmatig voor dat iemand met dementie zijn of haar rijbewijs behoudt. Dit meldt RTL Nieuws. 

Dochter Alexandra Bauer vertelt dat hij op vakantie in Spanje met de auto verdwaalde en ook in Nederland met de auto kwijtraakte. De politie wist hem op te sporen en terug naar huis te brengen. Ondanks dat hij een standje kreeg, was hij de hele gebeurtenis een uur later weer vergeten. De definitieve diagnose alzheimer komt in januari 2022; ruim anderhalf jaar geleden. Bauers vader weigert zijn diagnose te accepteren.

Missie

“Dus toen de brieven van het CBR begonnen te komen dat hij zijn rijbewijs moest verlengen, en wij hem van dat idee af wilden brengen, maakte hij er juist zijn missie van om dat rijbewijs te krijgen”, zegt ze tegen RTL Nieuws. Na onderzoek bij een arts en een rijtest, verlengde het CBR ondanks bezwaren van zijn dochters en vrouw zijn rijbewijs. "We maken ons continu zorgen dat hij een ongeluk veroorzaakt en iemand doodrijdt."

Motorische gebreken gevaarlijker

Volgens het CBR is dementie niet per definitie een reden om een rijbewijs niet te verlengen. Mensen met dementie kunnen verdwalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit niet de veiligheid in gevaar brengt. Motorische gebreken zijn bijvoorbeeld gevaarlijker, zegt Ruud Bredewoud – hoofd medische zaken bij het CBR. Als het aan Bauer ligt, heeft het CBR meer aandacht voor de mening van familieleden van ouderen met dementie en zou het niet bij één rijstest moeten blijven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky