Meerderheid steunt oproep voor herintroductie verzorgingshuizen

Ouderen moeten weer naar een soort zorgvoorziening kunnen tussen thuis en het verpleeghuis. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep aan het volgende kabinet om "werk te maken" van de herintroductie van zogenoemde verzorgingshuizen.

Initiatiefnemer Joost Eerdmans (JA21) meldt dat "een groot gat is geslagen tussen thuis en het verpleeghuis" toen veel verzorgingshuizen tijdens het kabinet-Rutte II ophielden te bestaan. Volgens hem moeten ouderen daardoor tot het allerlaatste moment thuis blijven wonen, "ook als dit in de praktijk niet meer gaat".

Zelfstandige appartementen

Een verzorgingshuis is een gebouw waar ouderen in zelfstandige appartementen wonen. Ook zijn er hulpverleners aanwezig die helpen met bijvoorbeeld wassen, aankleden en het huishouden. Nu vindt dit soort zorg vaak aan huis plaats met bijvoorbeeld thuiszorg.

De motie van Eerdmans, de SGP en van Groep Van Haga, werd onder meer gesteund door VVD, GroenLinks-PvdA, PVV, BBB en Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat zijn allemaal partijen die hoog in de peilingen staan. Vooral Omtzigt scoort hoog met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC).

Door: ANP