Ouderen hebben weinig vertrouwen in het vinden van een passende woning

Mensen van 65 jaar en ouder hebben aanzienlijk minder vertrouwen in het vinden van een passende woning dan jongeren tot 30 jaar. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, die maandelijks het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Vooral 65-plussers zien geen mogelijkheden om te verhuizen naar een woning die geschikt is om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “De wil om te verhuizen is er bij ouderen vaak wel, maar het aanbod aan woningen die geschikt zijn om op hogere leeftijd zelfstandig kunnen blijven wonen is erg klein. Daarom blijven veel mensen vaak in het huidige, (grote) huis wonen en komen deze woningen niet voor jongere mensen en gezinnen beschikbaar. Als er niet veel meer voor senioren wordt gebouwd en gaat dat steeds meer knellen."

Groot tekort aan seniorenwoningen

Volgens het CBS zijn er in 2040 bijna vijf miljoen 65-plussers, anderhalf miljoen meer dan nu. Er is een groot tekort aan voor senioren geschikte woningen. Demissionair minister De Jonge kondigde eerder aan dat er 290.000 van dergelijke woningen moeten worden gebouwd.

Door: Nationale Zorggids