Normal_dementie__wijkverpleging__thuiszorg__ouderenzorg__ouderen

Uit kabinetsplannen voor het volgende jaar blijkt dat de kosten voor de zorg nog verder zullen stijgen en dat het personeelstekort een aanhoudend probleem is. Huisarts Jeannette Klijn Velderman uit Brummen herkent de problemen in de ouderenzorg. Dit meldt Omroep Gelderland.

Huisarts Velderman ziet dat te weinig zorg, te lang thuis wonen en isolatie de grootste problemen zijn onder ouderen. Ze merkt dat ouderen gelijk opknappen wanneer ze een bezoek bij hun thuis doet. "Vroeger werden er vaak nog sociale visites gedaan, maar nu is daar helemaal geen tijd meer voor", vertelt de huisarts. Hierdoor zijn ouderen nog eenzamer geworden, "Ze vragen dan of ik geen pilletje voor ze heb, dat is zo triest om te moeten horen."
 
Volgens Velderman komen de problemen niet alleen door het huidige zorgstelsel, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen. In het verleden was het vanzelfsprekend om voor familieleden te zorgen wanneer zij daar niet meer toe in staat zijn. Tegenwoordig is dat veel moeilijker en kunnen families met moeite het hoofd boven water houden. 
 
Ook zorgen de lange wachtlijsten bij verzorgingstehuizen voor problemen. Mensen blijven langer thuis, wat de eenzaamheid kan versterken. Toch is de situatie in verzorgingstehuizen ook niet geheel positief. Door het aanhoudende personeelstekort zijn er te vaak weinig mensen en is er een constante wissel van zorgmedewerkers, waardoor ouderen geen band kunnen opbouwen.

Budget

Volgens Velderman kan de ouderzorg al verbeterd worden zonder al te veel kosten. Zij suggereert dat veel verantwoordelijkheden weer terug moeten naar zorgmedewerkers, waardoor er minder managers nodig zijn in een zorginstelling.
 
De huisarts gelooft dat de veranderingen wel snel doorgevoerd moeten worden door de toenemende vergrijzing van de samenleving. "We worden wel ouder, maar we worden niet heel veel gelukkiger ouder. We zitten daarmee echt in een overgangsfase. Het zou fijn zijn als we niet alleen ouder worden, maar ook langer gezond blijven."
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch