STEC-bacterie aangetroffen in Jumbo FP Morbier kaas

In de Jumbo FP Morbier – een kaassoort – is de STEC-bacterie mogelijk aanwezig. Het eten van de kaas kan een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral bij zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Jumbo waarschuwt: eet het product niet. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

De betreffende Franse kaas heeft de houdbaarheidsdatum 18-10-2023 en streepjescode 233355700XXXX. Jumbo vraagt klanten om het product niet op te eten en terug te brengen naar éen van haar winkels. Zij krijgen dan het aankoopbedrag terug, ook zonder aankoopbon.

STEC

STEC is een bacterie en een afkorting van Shiga Toxine producerende E.Coli. Niet iedereen die besmet is krijgt klachten, maar mensen die daar wel last van krijgen hebben onder meer diarree, bloed bij de diarree, buikkrampen en buikpijn. Ook kunnen ze misselijk zijn of braken. In ernstige gevallen belandt iemand in het ziekenhuis. Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem hebben een hoger risico op ernstiger verloop.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky