Rijke ouderen meer laten betalen voor zorg: ja of nee?

GroenLinks-PvdA heeft laten weten in het verkiezingsprogramma dat zij vermogenden zwaarder willen belasten om de zorg betaalbaar te houden. De rekening valt voornamelijk op het matje bij de ouderen. Want, zo meldt Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA-Kamerlid), het vermogen is in Nederland vooral geconcentreerd bij de ouderen.

Financiering van de zorg: collectief of via premies

Door vermogende ouderen meer te laten betalen voor de zorg, kan de collectieve financiering van de zorg beter worden georganiseerd. Van der Lee wil daarmee ook voorkomen dat er naar bijzondere maatregelen wordt gekeken waarbij mensen op basis van hun inkomen de financiering van de zorg op zich moeten nemen.

De financiering van de zorg wordt momenteel met name gedragen door middeninkomens. Premies voor bijvoorbeeld een verzorgingstehuis worden namelijk betaald door de sociale verzekering waar werkende mensen voor worden belast. Oftewel: hoe meer de kosten voor de zorg stijgen, hoe meer de middeninkomens hiervoor zullen betalen.

Probleem ook buiten de zorg zichtbaar

Dat de middeninkomens steeds zwaarder belast zullen worden, is een probleem dat niet alleen in de zorg plaatsvindt. Ook binnen andere sectoren zal er een discussie moeten plaatsvinden over het vraagstuk: “Vermogende ouderen meer laten betalen: ja of nee?”.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer