ActiZ mist lef en leiderschap rond ouderenzorg in verkiezingsprogramma’s

Van veertien politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen heeft brancheorganisatie ActiZ de verkiezingsprogramma’s geanalyseerd. Daarbij keek het naar thema’s die relevant zijn voor een toekomstbestendige ouderenzorg. Er zijn aanzetten te zien in de verkiezingsprogramma’s, maar de werkgeversorganisatie mist het integrale en eerlijke verhaal rond vergrijzing en ouderenzorg. Dit meldt ActiZ. 

Vergrijzing speelt zich nú af. Nederland wordt met steeds meer mensen steeds ouder en dat heeft effect op de ouderenzorg, maar ook het dagelijks leven, de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het zorgstelsel. “Toch krijgt dit vraagstuk in de verkiezingsprogramma’s niet de integrale aandacht die het verdient”, aldus voorzitter Anneke Westerlaken van ActiZ.

Waardering zorgprofessionals

Wel ziet ActiZ dat er in de programma’s van de partijen veel aandacht is voor waardering van zorgprofessionals en het bouwen van ouderenwoningen. Zo lijkt het erop dat er straks een Kamermeerderheid is voor een salarisverhoging voor verpleegkundigen en verzorgende.

De partijen willen niet alleen meer zelfstandige woningen voor ouderen maar ook meer verpleeghuisplekken bouwen. “Dat betekent niet alleen meer gelukkige ouderen, maar zorgt ook voor meer doorstroming op de woningmarkt en dat is fijn voor andere woningzoekenden.”

Lef en leiderschap

ActiZ pleit voor meer lef en leiderschap op de huidige problemen rondom vergrijzing en ouderenzorg het hoofd te kunnen bieden. Meer onderzoeken, akkoorden of plannen lossen de problemen niet op. Er is actie nodig en er is geen tijd te verliezen om Nederland voor te bereiden op nieuwe vormen van ouderenzorg.

Wat beloven de politieke partijen deze Tweede Kamerverkiezingen? Welke veranderingen zijn er volgens hen nodig om de ouderenzorg te verbeteren? Lees hier het complete overzicht van alle standpunten op het gebied van ouderenzorg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky