Rechtszaak over rookverbod in zorgcentrum: zoon wil dat moeder geniet van oude dag

Woonzorglocatie Oudtburgh in Bergen heeft een rookverbod ingesteld voor alle bewoners. De zoon van een 83-jarige bewoonster is het hier niet mee eens, want ze rookt al 70 jaar en hij wil dat ze kan genieten van haar oude dag. Een sigaretje hoort daar bij. De rechter heeft dinsdag geen uitspraak gedaan, omdat de zorginstelling en zoon tot een schikking zijn gekomen. Zijn 83-jarige moeder kan weer roken, als ze erom vraagt. Dit meldt Hart van Nederland. 

Doordat er in de zorginstelling niet gerookt mag worden, geven de zorginstelling en bewindvoerder de 83-jarige Hilda Bos geen rookgeld meer. Inmiddels is algemeen bekend dat roken schadelijk is voor de gezondheid, maar haar zoon vraagt zich af wat dat nog uitmaakt na 70 jaar roken. “Het is een recht. Je mag gewoon roken in Nederland. Ik geloof niet meer dat het slecht is voor haar gezondheid”, zegt hij.

Schikking

De rechtszaak hierover diende dinsdag en inmiddels zijn de partijen tot een schikking gekomen: de sigaretten zijn weer op voorraad in de zorginstelling. Als mevrouw Bos een sigaret wil, kan ze hierom vragen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky