‘Maak financiële kortingen in de ouderenzorg ongedaan en breng de rust terug’

De Noord-Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) doet een oproep aan het toekomstige kabinet. Ze vragen de formerende partijen om de financiële kortingen in de ouderenzorg terug te draaien en de sector vier jaar lang rust te gunnen. Tegelijkertijd roept de NNCZ samen met 26 Noord-Nederlandse ouderenzorginstellingen op om de ingezette transitie van de ouderenzorg door te zetten. Dit meldt NNCZ. 

Als het aan de ouderenzorgorganisaties ligt, komt er compensatie voor de sterk gestegen lonen en andere kosten. De sector wil de transitie maken naar combinaties van formele en informele zorg, maar financiële kortingen van het vierde kabinet Rutte maken die transitie moeilijk. En de druk op de arbeidsmarkt wordt alsmaar groter door zorgpersoneel dat de ouderenzorg verlaat.

Structurele en stabiele financiering

NNCZ en de 26 ouderenzorginstellingen vragen om financiële rust. “Dat betekent voldoende compensatie voor gestegen kosten en een structurele en stabiele financiering. Tijdelijke middelen bieden geen structurele oplossing. We vragen ons als sector het mes van de keel te halen en ons de ruimte te geven de zorg anders te organiseren en te investeren in onze mensen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky