Steeds meer oudere stellen kiezen voor duo-euthanasie

In 2018 kozen negen stellen samen voor euthanasie, in 2019 waren dat er zeventien en in 2022 kozen 29 stellen voor duo-euthanasie. Volgens Expertisecentrum Euthanasie is het uitvoeren van deze vorm van euthanasie anders dan een ‘gewone’ euthanasie. Beide partners moeten voldoen aan de zorgvuldigheidseisen van de Euthanasiewet, er zijn twee onafhankelijke SCEN-artsen nodig en de situatie is voor alle betrokkenen extra emotioneel. Dit meldt Trouw.

Onlangs stapten oud-premier Dries van Agt en zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg op 93-jarige leeftijd uit het leven. Dankzij duo-euthanasie konden ze hand in hand overlijden. Zij hadden het ‘geluk’ om samen aan alle zorgvuldigheidseisen te voldoen, maar dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Het kan voorkomen dat de ene partner wel uitzichtloos en ondraaglijk lijdt en de andere partner niet. Volgens arts Bert Keizer verbonden aan Expertisecentrum Euthanasie moeten zorgverleners vanaf het begin bespreekbaar maken wat de vervolgstappen zijn als één persoon niet in aanmerking komt voor euthanasie.

Extra beladen

Voor het verzoek moeten twee SCEN-artsen ieder onafhankelijk advies geven en bekijken of aanvragers voldoen aan de wettelijke eisen. Zij maken ieder een losse inschatting over de kans van slagen, maar dat is volgens Keizer altijd lastig. Voor de arts die de euthanasie uiteindelijk uitvoert zal de situatie ook extra beladen zijn. “Dat hand in hand sterven, zorgt wel voor extra geladenheid. Het is ook ingrijpender voor de achterblijvers, als vader en moeder tegelijk gaan”, zegt Keizer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky