Gouden Zorg stond 10 maanden onder verscherpt toezicht en is nu gestopt

Tien maanden lang stond thuiszorgaanbieder Gouden Zorg onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie werkte niet methodisch genoeg en beschikte over onvoldoende kennis over bijvoorbeeld wetgeving. Inmiddels is de zorgverlener uit Hengelo gestopt met het verlenen van zorg en daarmee komt er ook een einde aan het verscherpte toezicht, melden IGJ en 1Twente.

Gouden Zorg stond sinds 7 april 2023 onder verscherpt toezicht. Bij een tweede inspectiebezoek op 5 oktober zag de IGJ dat er verbeteringen waren doorgevoerd en dat zorgverleners cliëntgericht werkten. Het verpleegkundig proces had vooruitgang geboekt. Wel moesten er meer verbeteringen plaatsvinden om te voldoen aan alle normen voor goede zorg en dus het verscherpt toezicht te beëindigen. Toen liet de bestuurder van Gouden Zorg al weten te willen stoppen met het verlenen van zorg. Dat is per 10 december 2023 ook gebeurd. 

Faillissement Alerazorg

Volgens 1Twente is Gouden Zorg niet geheel onomstreden. De naam van het zorgbureau blijkt ook genoemd  te zijn in het faillissement van Alerazorg, dat zorgfraude zou hebben gepleegd. Gouden Zorg zou volgens RTV Oost bovendien 10.000 euro aan coronasteun hebben ontvangen, terwijl deze er eigenlijk geen recht op had. Zorgaanbieders kwamen namelijk niet voor deze overheidsregeling in aanmerking en moesten steun aanvragen bij zorgverzekeraars en gemeenten.  

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky